torstai 17. lokakuuta 2013

Osa 7. Paneroitua kanaa, punajuuripaistos ja hifistelymustikkakääretorttu



Päivän kokkausmusiikki: George Thorogood & The Destroyers

Punajuuren kauhua murtamassa. Ennakkoluulot punajuuria kohtaan vahvoja, katsotaan miten käy. Jälkkärin ohjeessa taas oli mm. mustikan varvut, jotka kyllä jäi metsään tällä kertaa. Salaatiksi päätyi viikon tai kaksi vanhat kurkku ja tomaatti jääkaapin kätköistä.

Pääruoka

Punajuuripaistos

  • 1 kg kuorittuja ja kuutioituja tuoreita punajuuria 
  • 1 pkt Aurajuustoa
  • 1 sipuli silputtuna 
  • 2 dl kuohukermaa
  • mustapippuria myllystä (vittuako sillä on väliä mistä sen lautaselle laittaa?)
  • (suolaa)
  1. Pese, kuori ja kuutioi punajuuret. Lado ainekset kerroksittain uunivuokaan, rouhi väliin myös pippuria. Lisää tarvittaessa suolaa, muista, että sinihomejuusto on varsin suolaista.
  2. Pelkää, että sinihomejuustoa tulee liikaa kun ei se edes kovin hääppöiseltä hatarien muistikuvien mukaan maistu. Tästä johtuen vähennä sen määrää.
  3. Kippaa päälle kuohukerma ja muhittele 200-asteisessa uunissa noin tunti. Suojaa pinta tarvittaessa foliolla.
  4. Uuniin laittamisen jälkeen ihmettele, että missä välissä se sipuli piti lisätä.
  5. Maistamisen jälkeen totea, että sinihomejuustoa olisi pitänyt olla enemmän.
  6. Tarjoile.

Paneroitu kana

  • 4 kpl kanafileitä
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl korppujauhoja
  • 1-2 kpl kananmunaa
  • hyppysellinen mustaa pippuria
  • öljyä paistoon
Näin kana paneroidaan
  1. Otetaan 3 syvää lautasta, yhteen vehnäjauho, toiseen kananmuna ja kolmanteen korppujauho
  2. Pistä pannu kuumenemaan
  3. Mausta kana
  4. Dippaa kanafile ensin vehnäjauhoon, sitten kananmuna kautta korppujauhoihin ja lopuksi pannulle
  5. Paista kanaa melko kuumalla pannulla noin 3-4 min kummaltakin puolelta
Vinkki: Vaihtelua ruokaan saa lisäämällä mausteiksi yrttejä tai vaihtamalla korppujouhot maissihiutaleiksi

Vinkki 2: Jos jauhoja ja korppujauhoja jää paljon ylimääräisiksi niin voit kokeilla paneroida kasviksia, kuten sipulia



Mustikkakääretorttu, melko hifistelty

Pohja:
  • 4 munaa
  • 1 ½ dl sokeria
  • ¾ dl vehnäjauhoja
  • ¾ dl perunajauhoja
  • 1 ½ tl leivinjauhetta
Täyte:
  • 1 annos mustikkatahnaa (katso seuraava kohta)
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 200 g vaniljarahkaa
  • 1 rkl vaniljakreemijauhetta
Mustikkatahna:
  • 2 dl mustikkasosetta
  • 1 ½ dl hillosokeria
  • 3 keltuaista
  • 75 g voita
Pursotukset:
  • 4 dl vispikermaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl vaniljakreemijauhetta
Sokeroidut mustikat:
  • pensasmustikoita
  • valkuaista
  • erikoishienoa Siro-sokeria Pah. Tomusokeri saa kelvata
Lisäksi:
mustikan varpuja Hei joku raja nyt siihen hifistelyyn. Ei mustikanvarpuja.


Pohja:
  1. Totea, että vaivattomampikin kääretortun ohje olisi varmaan riittänyt. Kuuntele myös kokkitoverin kuittailut asiaan liittyen.
  2. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi.
  3. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne munavaahdon joukkoon nuolijalla käännellen, jos sellaisen satut omistamaan.
  4. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6-8 minuuttia.
  5. Kumoa välittömästi sokeroidun leivinpaperin päälle. Anna jäähtyä.
Mustikkatahna:
  1. Survo mustikat sileäksi soseeksi sauvasekoittimella.
  2. Laita kattilaan mustikkasose, hillosokeri ja keltuaiset.
  3. Kuumenna, kunnes seos pulpahtaa.
  4. Alenna lieden lämpötilaa ja jatka keittämistä, kunnes hilloke sakenee (5-10 minuuttia).
  5. Jäähdytä kylmässä vesihauteessa.
  6. Kaada mustikkahilloke kulhoon ja lisää voi nokareina.
  7. Vatkaa seos vaahtomaiseksi.
  8. Totea, että ei tämä mihinkään vaahdotu. Jatka silti vielä hetki.
  9. Totea, että vaahdottui se sittekin.
  10. Laita kannelliseen lasipurkkiin jonnekin ja anna olla jääkaapissa pari tuntia jähmettymässä.
  11. Ei tässä ole aikaa odotella. Siirry seuraavaan kohtaan.
Täyte:
  1. Mausta kuohukerma vaniljasokerilla ja vatkaa vaahdoksi.
  2. Lisää vaniljarahka ja vaniljakreemijauhe.
  3. Levitä pohjan päälle mustikkatahna ja vaniljavaahto. Kääri rullalle ja nosta leivinpaperin päällä jääkaappiin hetkeksi aikaa jähmettymään.
  4. Pah, ei tässäkään kohtaa jaksa odotella. Jatka seuraavaan kohtaan n. minuutin kuluttua.
Kuorrute:
  1. Mausta vispikerma vaniljasokerilla ja siivilöi lisää vaahdotuksen lomassa joukkoon vaniljakreemijauhe.
  2. Peitä kääretortun reunat pursottamalla tähtityllalla suoraa nauhaa alhaalta ylös.
  3. Älä ymmärrä edellisestä kohdasta mitään. Tyydy vain lätkimään kermavaahto tortun päälle lusikalla.
  4. Upota mustikat valkuaiseen. Pyyhi ylimääräinen valkuainen pois.
  5. Kieritä mustikoita sokerissa. Anna kuivahtaa hetken aikaa.
  6. Koristele kääretorttukakku lätkimällä mustikoita sinne sun tänne.
  7. Totea, että olisi kääretortun kyllä helpomminkin voinut tehdä. Ei tästä nyt edes kovin kaunista tullut.

Pääruuan arvostelu

Ennakkoluulot punajuuria kohtaan oli vahvat, mutta hienosti nämä upposivat! Lisää piti ottaa ja kusi on taatusti punaista huomenna! Ei nyt ihan viiden tähden ruokaa, punajuuria nämä nyt sentään oli.
Paneroitu kana oli ehkäpä parasta kanaa mitä allekirjoittanut on ikinä syönyt. Erinomaista! Kanalle laittaisin viisi tähteä, mutta pääruoka arvostellaan kokonaisuutena. 4,2 tähteä.

Tähdet: ****

Jälkkärin arvostelu

Tekemisessä oli kauhea vaiva, joten odotukset olivat korkealla. Ei ne ihan täyttyneet. Hyväähän tämä oli, mutta ei vaivan arvoista. Joku helpompikin kääretorttu olisi riittänyt ja lopputulos olisi ollut lähes yhtä hyvä. Ehkä. Tai mistä minä sen tiedän.

Tähdet: ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti