maanantai 7. lokakuuta 2013

Osa 5. Pestopastaa pekonilla ja Runebergin torttuja



Päivän kokkausmusiikki: Thin Lizzy

Tänään hieman tavallisempaa pääruokaa ja lähestyvän Runebergin päivän (mitä siihen enää on, neljä kuukautta?) kunniaksi Runebergin torttuja.

Pääruoka: Pestopasta pekonilla

  • Tuorepastaa riittävästi. Ei kai sitä liikaakaan voi olla
  • 1 ruukku tuoretta basilikaa
  • 50 g pinjan siemeniä
  • 50 g parmesaanijuustoa
  • 1-1,5 dl oliiviöljyä
  • ripaus suolaa
  • ripaus pippuria
  • 2 valkosipulin kynttä
  • Paketti pekonisiivuja
1. Soseuta basilika, pinjansiemenet ja valkosipulit tehosekoittimessa yms. koneella. Jos ei meinaa soseutua koneella tässä kohtaa, älä huolestu. Öljyn lisääminen helpottaa soseutumista.
2. Lisää suola ja pippuri. Lisää oliiviöljy koneen käydessä.
3. Raasta juusto ja lisää tahnan joukkoon.
4. Kypsytä pekoni paistinpannulla.
5. Keitä pasta ja lisää pesto pastan sekaan. Vaihtoehtoisesti voit myös lisätä peston vasta lautaselle pastan päälle. Lisää pekoni pastan päälle.
6. Nauti.


Jälkiruoka: Runebergin torttuja (n. 20 kpl kuvan kaltaisia)

Resepti bongattu täältä.
  • 150 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl siirappia
  • 1 tl kanelia
  • 2 kananmunaa
  • 1 ½ dl kermaa
  • 100 g jauhettuja manteleita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 1/2 tl leivinjauhetta
Kostutukseen
  • 2 dl vettä
  • 2 rkl sokeria
  • 4 rkl punssilikööriä (tai mantelilikööriä)
Koristeeksi
  • Vadelmahilloa (tai mansikkahilloa)
  • tomusokeri-vesi seosta

  1. Vaahdota rasva ja sokeri vatkaimella. Lisää kaneli, mantelijauhe, munat, kerma ja siirappi.
  2. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi ja annostele vuokiin ruokalusikalla. Jos sinulla ei ole vuokaa, myös muffinsivuoat toimivat yllättävän hyvin.
  3. Paista kypsiksi 175C uunin keskitasolla n. 20-25 minuuttia.
  4. Jos haluat hifistellä, leikkaa torttujen päällypuoli nyt tasaiseksi. Leveämmästä puolesta siis tulee tortun pohja.
  5. Sekoita kostutusvärkit keskenään. Kun tortut ovat vähän jäähtyneet, upota kukin torttu pariksi sekunniksi kostutusseokseen, käännä torttu ympäri ja upota uudelleen.
  6. Paina kuumiin torttuihin esimerkiksi lusikallapieni kolo. Laita jokaiseen koloon teelusikalla vadelmahilloa.
  7. Sekoita desilitraan tomusokeria n. 1 rkl vettä niin, että seoksesta tulee pursotettavaa. Pursota ohut sokeririnkula hillon ympärille pursottimella tai sitten ihan vain lusikalla.
  8. Tarjoile jäähtyneenä.

Pääruuan arvostelu:

Nopea tehdä ja maistui oikein hyvältä helppouteensa nähden. En ole vielä koskaan mitään erittäin mieleenpainuvaa pastaa syönyt, mutta tämä upposi kyllä erittäin hyvin. Pasta on kuitenkin pastaa, joten tälle kolme tähteä.

Tähdet: ***

Jälkiruuan arvostelu:

Enpä olisi uskonut Runebergin torttuja tekeväni... Nämä maistuivat erittäin hyvin. Ehkä kostutuksesta olisi voinut tehdä vähän enemmänkin liköörivoittoista, mutta kuitenkin kostutus onnistui hyvin. Sokeria olisi saanut laittaa koristeeksi enemmänkin. Joka tapauksessa erittäin onnistunut tekele.

Tähdet: ****½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti