tiistai 5. marraskuuta 2013

Osa 8 pääruoka: Possun kieltä kera kasvisten


Salaatti oli tänään maukasta.

Päivän kokkausmusiikki: Pink Floyd

Lähikaupasta bongasin vahingossa porsaan kieltä, joten pakkohan sitä oli kokeilla kun ei ollut hajuakaan miten sitä pitäisi valmistaa. Tai oikeastaan edes miltä se maistuu. Odotukset olivat taivaissa, eikä tästä nyt ainakaan pahaa tullut. Parempaa kuin miltä näyttää. Kieli muuten maksoi 4,90 euroa / kilo, eli ainakaan hinta ei ole herkuttelun esteenä.


Porsaan kieli:

Alkuperäinen resepti täällä. Oli se jollain foorumilla suomennettu enemmän tai vähemmän oikein, mutta en enää sitä löytänyt.

Keitinliemeen tarvittavat ainekset:
  • 3 porkkanaa
  • 2 purjosipulia
  • 2 sipulia
  • 2 naurista 1 Palsternakka laitettiin kun oli epäluuloja naurista kohtaan
  • 3 sellerinvartta
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 kookas oksa timjamia Vitut me mitään oksia kaupasta löydetty eikä todellakaan kehdattu kysyä. Maustehyllystä haettiin timjamia.
  • 2 laakerinlehteä (toisin kuin liivatelehdet, nämä ovat oikeasti lehtiä!)
  • Suolaa
  • Pippuria myllystä
  • Herbes de Provencea (mausteella hieno nimi!)
  • Meiramia


Kastikkeesen tarvittavat ainekset: 
  • Ilmakuivattua kinkkua kuutioina
  • Suolakurkkua jonnin verran
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 sipulia
  • 1 salottisipuli
  • 1-2 purkkia kokonaisia herkkusieniä
  • 1-2 ruokalusikallista tomaattipyrettä
  • Suolaa
  • Pippuria
  • Pari-kolme possun kieltä (tai yksi härän kieli)


Valmistus:

  1. Pohdi aikasi, mikä osa purjosipulista on syömäkelpoista. Älä päädy oikein mihinkään lopputulokseen, vaan lätki siitä joku osa kattilaan. Laita kaikki muutkin keitinliemeen tarvittavat ainekset kattilassa olevaan veteen, paitsi toisen purjosipulin voit jättää jääkaappiin homehtumaan, kun mutu-tuntumalla sitä oli ohjeessa ihan liikaa.
  2. Kieliä voi laittaa vaikka neljäkin kerralla, jos vain kattila on tarpeeksi iso. Lisää vettä, jos tarpeen, niin että kieli on koko ajan liemessä. Possun täytyy pari tuntia odotella vesi kielellä. Ja sen veden täytyy kiehua.
  3. Kielen sopivaa kypsyysastetta voi testata veitsellä, vähän samaan tapaan kuin kakun kypsyyttäkin testataan. 
  4. Älä tiedä, miten kakun kypsyyttä testataan. Testaa haarukalla samoin kuten perunoiden kypsyyttä.
  5. Tässä kohtaa kuuluu miettiä, että varmaan kieli tarvitsisi kaveriksi lautaselle jotain. Kaapissa on pari tomaattia, niistä tulee "hyvä" salaatti. Kipaise hakemassa kaupasta perunoita ja keitä pari sellaista jossain välissä "hyväksi" lisäkkeeksi.
  6. Kun kieli on kypsä, otetaan se pois kattilasta ja annetaan jäähtyä. Liemi säilytetään kastiketta varten ja se muu kattilan sisältö sitten kanssa lätkitään tarjoiltavaksi.
  7. Kieli nyljetään ja leikataan noin sentin paksuisiksi siivuiksi. Nylkeminen onnistuu kivasti kun rapsuttaa puukolla kuorta päältä pois.
  8. Hienonnetut sipulit, salottisipuli ja valkosipulinkynnet kuullotetaan paistinpannulla. Kinkkukuutiot ja hienoiksi viipaloidut kurkut sekä sienet lisätään.
  9. Kun seos on saanut hieman väriä, tomaattipyree lisätään ja sopiva määrä keitinlientä niin että tulee kastike. Suolaa ja pippuria jos tarpeen.
  10. Kieliviipaleet lisätään kastikkeeseen ja annetaan hautua miedolla lämmöllä kannen alla.
  11. Tarjoile.
  12. Varo ettei jää kieli hampaiden väliin.


Arvostelu:

Olihan tämä... Mielenkiintoinen kokemus. Ei aavistustakaan mitä olisi pitänyt tehdä toisin, mutta ei tuo kieli kovin paljon maistunut. Ihan hyvää, mutta makua jäi kuitenkin puuttumaan. Ehdottomasti kannattaa kieltä joskus kokeilla tehdä, mutta ehkä jotenkin muuten kuin näin. Toisaalta kieli on kuulemma parempaa kylmänä, eli voi keittää, leikata siivuiksi ja tarjoilla kivasti leivän päällä. Ihan jees.

Tähdet: ***

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti