perjantai 11. lokakuuta 2013

Osa 6. Kermaperunoita, täytettyjä härän ulkofileitä ja porkkanakakku



Päivän kokkausmusiikki: Hurriganes

Tänään taas kokeillaan jänniä uusia asioita. Salaattiin päätyi kaikki jämät mitä jääkaapista löytyi, mm. viiko vanha kurkku, reilun kuukauden vanha paprika, omena, fetajuustoa ja tilliä. Hyvää oli! Täytyy muistaa laittaa omenaa useamminkin salaattiin.

Pääruoka

Kermaperunat

Resepti bongattu täältä.

  • n.10-13 keskikokoista perunaa
  • suolaa, valkopippuria
  • 6dl ruokakermaa
  • muutama kourallinen juustoa raasteena
  • voita maun mukaan (0-100g)
  • (sipulia voi lisätä, ehkä)
  1. Kuori perunat ja siivuta ne n.½cm pakuisiksi siivuiksi. Ohuet siivut kypsyvät nopeammin, mutta paksummat pysyvät paremmin kasassa ja muistuttavat perunasiivuja vielä kypsinäkin.
  2. Voitele uunivuoka ja levitä ensimmäinen kerros perunasiivuja tasaisesti pohjalle. Mausta kerros suolalla ja valkopippurilla ja lorauta päälle kermaa, niin että kerros peittyy. Mausteet voi halutessaan lisätä myös kermaan suoraan.
  3. Jatka samaan tapaan: kerros perunoita, mausteet, kermaa. Mausta vielä viimeinenkin kerros ja kaada kaikki loput kermat vuokaan. Nakkaa maun mukaan sinne tänne pieniä voinokareita ja ripottele päälle juustoraaste. Lisämakua juustokuorrutteeseen saat murustamalla päälle hieman sinihomejuustoa.
 Paista uunissa n.1,5h - ensin 200 asteessa, ja kun juusto alkaa saada rusketusta pintaan, vähennä lämpöä n.170 asteeseen.

Täytetyt härän ulkofileet

Resepti bongattu täältä.
  • 2 kpl ohueksi nuijittuja naudan ulkofileitä
Täyte (reippaan kokoisiin filepaloihin riittää tästä määrästä kahteen, vähän pienempiin kolmeen-neljään):
  • 1 kpl paprika
  • fetajuustoa
  • (hieman kesäkurpitsaa)
  • 1 rkl paprika tuorejuustoa
  • tuoretta basilikaa
  • minttua
  • suolaa
  • mustapippuria
  • rasvaa paistamiseen
  1. Grillaa paprikat ja kesäkurpitsaviipaleet kypsäksi uunissa tai viipaloituna paistinpannussa kevyellä lämmöllä.
  2. Viipaloi paprika ja suikaloi kesäkurpitsa pieniksi paloiksi. Lisää joukkoon murennettu feta, tuorejuusto sekä mausteet. Voit myös lisätä kermajuuston jämät, jota kermaperunoista ehkä jäi yli.
  3. Mausta ulkofileet suolalla ja pippurilla. Täytä ulkofileet ja kääri ne rullalle. Täytettä saa laittaa niin paljon kuin mahtuu. Fileet saa pysymään kasassa muutamalla cocktail-tikulla.
  4. Paista kuumalla pannulla keskilämmöllä kannellisessa paistinpannussa niin, rullat pysyvät kiinni. Kypsennä tasaisesti joka puolelta haluamaasi kypsyyteen.


Jälkiruoka: Porkkanapiirakka

Resepti bongattu täältä, tosin sokerin määrää vähennetty.

Pohja:

  • 5 kananmunaa
  • 4 dl sokeria
  • 2 tl soodaa
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 5 tl kanelia
  • 3 tl vanilliinisokeria
  • 7½ dl vehnäjauhoja
  • 2½ dl sulaa margariinia tai öljyä
  • 7 dl porkkanaraastetta

Kuorrutus:

  • 100g pehmeää voita
  • 200g sulatejuustoa
  • 300g tomusokeria
  • 5 tl vanilliinisokeria
  • Pähkinärouhetta


  1. Kuori ja raasta porkkanat hienolla terällä. Vaahdota munat ja sokeri.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon.
  3. Lisää lopuksi rasva ja porkkanaraaste. Kaada leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 200 asteessa n.20 min.
  4. Sekoita täytteen aineet keskenään ja levitä jäähtyneen pohjan päälle. Ripottele päälle pähkinärouhetta.

Pääruuan arvostelu

Kermaperunat olivat yllättävänkin hyviä. Perunat jäivät hieman koviksi, mutta vieraileva raati oli sitä mieltä, että perunoiden kypsyys on juuri sopiva. Myös täytetty ulkofilee oli erinomaista. Kermaperunat eivät aivan yltäneet hunajaisten juuresten tasolle, mutta toisaalta tämä täytetty filee voitti täyttämättömän. Vieraileva raati sanoi ruuan olevan ihan ravintolatasoista. Sietää kehuakin kun kävivät pummimassa ilmaiset sapuskat. Joka tapauksessa, tähdet fiiliksen mukaan näin:

Tähdet: ****½

Jäkiruuan arvostelu

Tämä pääsi hieman yllättämään allekirjoittaneen. Tämä on kyllä täyden viiden tähden jälkiruoka. Tosin sokeria meni tänne niin paljon, että parempi ollakin hyvää. Ei välttämättä mitään diabeetikolle sopivaa sapuskaa tämä.

Tähdet: *****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti