perjantai 20. syyskuuta 2013

Osa 3. Marinoitu korianterilohi, pilahviriisi ja Creme brulee (ilman bruleetä)




Päivän kokkausmusiikki: Lynyrd Skynyrd

Tällä kertaa kalaa ja kummallista riisiä. Ihan kalatiskiltä haettua!


Pääruuan resepti:

Pilahviriisi:
  • 2 dl basmatiriisiä
  • 1 sipuli
  • 2 cm pätkä inkivääriä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 koura rusinoita
  • 1 koura cashew-pähkinöitä
  • 1 tl kanelia
  • 0,5 tl kurkumaa
  • 4 neilikkaa
  • Öljyä
- Kuori ja pilko sipulit ja inkivääri. Laita ne öljyttyyn kasariin ja ala tiristämään hissukseen. Lyö mausteet sekaan kun sipuli alkaa olla pehmeää.
- Huuhtele riisi siivilässä hanan alla ja heitä ne myös kasariin. Paista hetki.
- Lisää sitten 4dl vettä. Anna riisin hautua pienellä lämmöllä niin kauan että vesi on haihtunut.
- Murskaa cashew-pähkinöitä hiukan ja laita ne ja rusinat kasariin. Sekoita ja tarjoile heti.


Marinoitu korianterilohi:

  • 200 g lohifi leetä
  • 1 rkl. hunajaa
Marinadi
  • ½ dl Kikkoman-soijakastiketta
  • 1 tl. raastettua sitruunankuorta
  • 1 tl. raastettua inkivääriä
  • ½ tl. jauhettua korianteria
Mausteseos
  • 1-2 punaista chiliä (poista siemenet)
  • 2-3 kevätsipulia
  • ½ nippua tuoretta korianteria

- Sekoita Kikkoman-soijakastikkeeseen sitruunankuoriraaste, inkivääri ja korianteri.
- Kaada marinadi lohifi leiden päälle. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään 30 minuuttia. Pane lohi uunivuokaan ja valuta päälle hunajaa. 
- Paista 210 asteessa noin 12 minuuttia. 
- Hienonna chilit ja kevätsipuli ja nypi joukkoon korianterin lehdet. Lisää seos lohen päälle. Tarjoa korianterilohi riisin tai nuudeleiden kanssa.




Creme Brulee (ilman bruleeta)
Resepti bongattu täältä

  • 2 dl kuohukermaa
  • 1,5dl punaista maitoa
  • 1 vaniljatanko (tai 1 tl vanilijasokeria)
  • 5 kananmunan keltuaista
  • 0,5 dl sokeria
  • 0,5 dl ruoko- tai fariinisokeria (pinnalle)
Vinkki Voit maustaa bruleen esim. appelsiininkuorella ja mehulla.


- Kaada kerma ja maito kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja lisää myös se kattilaan. Kiehauta seos (varo ettei pala) ja anna jäähtyä.
- Erottele kananmunista keltuaiset kulhoon. Lisää sokeri ja vatkaa seos löysäksi vaahdoksi. Ota vaniljatanko pois kerma-maitoseoksesta ja kaada se keltuaisvaahdon joukkoon reippaasti sekoittaen.
- Jaa seos neljään pikkuvuokaan. Laita jokaisen vuoan päälle alumiinifolio ja nosta vuoat isompaan uunivuokaan. Kaada uunivuokaan kiehuvaa vettä annosvuokien puoleen väliin saakka.
- Kypsennä 150C uunissa noin 45 min, kunnes seos on hyytynyt. Nosta vuoat vesihauteesta ja jäähdytä.
- Ripottele pinnalle fariinisokeria ja polta sokeri rapeaksi brulee liekittimellä (jos et satu omistamaan niin sytkärikin käy). Sytkäri on tässä kohtaa aivan toivoton, sillä ei polta kuin näppinsä. Liekitä liekittimellä tai uunin grillivastuksien alla. Tarjoile heti. Vai olisiko sittenkin parempi antaa odottaa jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua?


Pääruuan arvostelu:

Jooo... Riisi tuoksui vielä kattilassa todell hyvältä ja maukkaalta. Lautasella se sitten ei maistunut oikein miltään. Tai se vähäkin maku, joka sieltä tuli, ei ollut kovin kaksinen. Kala sitten oli yksiselitteisesti pahaa. Rautaisella kokkauskokemuksella huomasimme vasta syödessä, että tuo 12 minuuttia uunissa kalalle jättää kalan pahasti raa'aksi, mikä varmaan oli tässä tarkoituksenakin, mutta olihan se pahaa. Se kun vielä kruunattiin maailman pahimmalla mausteella, korianterilla, oli kokonaisuus kokkikoulun pitkän historian ylivoimaisesti huonoin. Yksi syöjistä jätti osan syömättä.

Tähdet: *

Jälkiruuan arvostelu:

Jos teet joskus Creme bruleeta ja sen ohjeessa sanotaan, että sen voi liekittää sytkällä, niin ei sitä siltikään voi. Sytkällä ei tehnyt tässä mitään. Uunin grillivastuksilla se kuulemma onnistuu, mutta ei löytynyt kokkikoulun keittiöstä sellaisia. Lisäksi tämän olisi ilmeisesti tarkoitus olla jääkaapissa tunnin-pari ennen tarjoilua. Maku oli kuitenkin ihan jees, vaikka liekitys jäikin tekemättä. Ja ihan hyvältähän tuo näyttikin.

Tähdet: ***

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti